RUSKI REPERI PROTIV PUTINA Zabranjuju im nastupe i trpaju ih u zatvore, ali oni ne posustaju, ruska pop kultura opet pokazuje znakove života


Ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu sa snježnim zimskim smetovima u godini na ishodu došli su i neki neočekivani problemi. Ne brine ga samo gotovo ratna napetost oko Ukrajine, Krim i Azovsko more, Sirija, Libija i sankcije zbog kojih mu je BDP pao za 2,5 posto, proširenje NATO-a na istok, mirovinska reforma koja je nakon 18 godina vlasti nagrizla njegov nedodirljivi status, Trumpova nepredvidivost, pad cijena nafte, curi mu na sve strane u nekada tajanstvenom GRU-u… A sad mu još glavobolju zadaju i izravni i neobuzdani ruski reperi i buntovni teen bendovi, koji se petljaju u rusku političku stvarnost, probleme s Ukrajinom, dileme odrastanja i ono najškakljivije – propituju njega i njegove dosege. Nije mu lako, a sad su se pojavili neki reperi sa svojim psovkama i sumnjama. O njima se raspravlja na najvišem državnom kremaljskom nivou – na sjednici predsjedničkog Vijeća za kulturu i umjetnost, među korifejima i epigonima putinizma, pa i u obavještajnim službama, a sve u pravcu, kako je kazao sam Putin, obuzdavanja, kontroliranja i kanaliziranja njihova stvaralaštva te bunta i protesta. Valja ih urazumiti, jer njihova “djelatnost, pod pogubnim utjecajima Zapada, može dovesti do degradacije nacije”. Pitanje repera postavio je Igor Matvijenko, menadžer najveće ruske domoljubne estradne zvijezde Nikolaja Rastorgujeva i grupe Ljube, kazavši da se oni drže na tri stupa: seks, droga i protest. Predložio je da se uvedu oznake za šund i ekstremizam na pjesme repera, ali i ograničenje za posjetitelje koncerata na +12, +16 i +18 godina. Iako je Putin ustao protiv zabrana “jer to ne vodi ničemu, osim da se još i više okrenu zabranjenom voću”, rekao je da “ako ih je nemoguće zaustaviti, onda sve moramo kontrolirati, kanalizirati i usmjeravati. S njima treba raditi, objašnjavati im i tumačiti”. No, vispreni, popularni, ironični, zajedljivi i direktni prema ruskoj stvarnosti, ruski reperi našli su se na udaru čuvara režimske čistoće, što nije nešto neobično jer smo i u Hrvatskoj svjedoci sličnih branitelja “moralnog zdravlja nacije”.

Nedodirljive svetinje

No, nije sve ovo s reperima palo s neba. Naime, posljednjih mjeseci u Rusiji se zabranjuju i otkazuju koncerti mnogih popularnih repera, čiji spotovi na YouTubeu doživljavaju višemilijunske preglede, ali ih se istodobno proglašava izdajnicima i mrziteljima Rodine (Domovina). Na tapet Kremlja došli su reperi i rokeri Haski, Face, Noize MC, Manetočka, Eldžej, Jegor Krid, Vasja Oblomov, skupine Frendzona i IC3PEAK. Razne nadležne službe seciraju njihove stihove tražeći u njima ekstremizam, a reper Haski optužen je čak i za kanibalizam. Reperi su kao metlom otpuhani iz emisija nacionalnih televizija, ali su našli prostor u zakutcima društvenih mreža i YouTubea, premda im i tamo znaju hakirati i blokirati uratke. Jedan od najvažnijih stupova putinizma, poznati ruski režiser i dupli oskarovac Nikita Mihalkov, uključio se odmah u raspravu kazavši da s “mladima treba razgovarati i objasniti im gdje treba postaviti granicu i reći koje su stvari u ovoj zemlji nedodirljiva svetinja”. Sergej Nariškin, šef Inozemne obavještajne službe (SVR) bio je blaži kazavši kako bi Ministarstvo kulture reperima trebalo davati poticaje iz proračuna. Nije trebalo dugo čekati, svega koji dan, a Vasja Oblomov, pravim imenom Vasilij Gončarov, inače pravnik po struci, neka vrsta mješavine Balaševića, Vojka V i TBF-a, odmah se javio s pjesmom “Rep zagledan u budućnosti”, u kojoj se sprda s Nariškinovom idejom, u razgovoru repera i kremljovskog birokrata. “Svježi reper požurio je državi za kešom. Radit ćemo pjesme najviše klase o Krimu i Donbasu. Sve na ruskom, nema šale. Psovki nema, ali ima pjesma protiv NATO-a, a ako treba Mihalkov će snimiti spot (…) Bravo dečko, ti si naš, takve kao ti nikad nećemo zabraniti. Mladež mora biti pod nadzorom (…) Reper je dobio keš, sve je spičkao na pizdarije. Emigrirao reper iz Rashe (Rusije), ostavili ovdje samo Naše” (aludira na proputinovsku omladinski pokret Naši).

Rusija i njezini idioti

Većina ruskih repera je, kao što i inače taj žanr podrazumijeva, vrlo protestan, buntovan, često i depresivan, dalek od domoljubnih i konzervativnih načela i vrijednosti na kojima počiva sadašnji Putinov sustav. Nisu dio priče o obnovljenoj velesili koja je ustala s koljena i prkosi cijelom svijetu. 

Većina najpopularnijih ruskih repera dolazi iz provincije ili iz manjih urbanih, ali industrijskih radničkih konglomerata (Ulan Ude, Ufa, Smolensk, Ekaterinburg, Rostov na Donu), iz nižih ili srednjih socijalnih obiteljskih slojeva. Reper Face ponosi se time što je njegovu obitelj otac izdržavao “švercajući traperice po Sankt Peterburgu u vremenima SSSR-a”. Većina je rođena između 1985. i 1995., u turbulentnim vremenima raspada SSSR-a, pa su odrastali i formirali se u teškim, kaotičnim trenucima ruske tranzicije, privatizacije, oligarhizacije nove kremaljske političke i poduzetničke elite na ostacima i ruševinama boljševizma i sovjetske velesile. Odrastali su tijekom 18 godina Putinove vlasti, znaju samo za njega na kremaljskom tronu, ali, kako kaže Noize MC (Ivan Aleksejev, 1985.), osjećaju stid zbog četvrtog Putinova mandata: “Putin nije vječan, pripremimo se za vrijeme koje dolazi, pa kad dođe, dođe. Moramo imati plan”. Svi su izašli iz kaputa Vladimira Visockog, Josefa Brodskog i Vladimira Bukovskog, protestnih, zabranjivanih pjesnika i pjevača Brežnjevljeve ere s duhovitim, ironičnim testovima o tadašnjoj stvarnosti koji su živcirali ondašnju vlast, ali su živjeli na ilegalnim snimkama, u samizdatima, dajući na znanje režimu da se ruski duh ne može slomiti i unificirati. Ruski reperi dotiču teme koje se ne sviđaju Kremlju, protestiraju, pjevaju o socijalnim problemima, oligarsima, ismijavaju korumpiranu političku elitu i sudstvo, nepotizam, uhljebništvo (kumovstvo, kako kažu na ruskom), spominju Putina u kontekstu od kojeg se diže kosa na glavi. Omiljena meta im je i Nikita Mihalkov, koji stalno docira naciji o tome kako se treba ponašati i što treba voljeti, zadiru u zakutke ruske vanjske politike (Ukrajina), korupciju, kriminal, ali i pitanja istospolnih brakova i bezizlaznosti mladih, samoubojstava, droge i odnosa prema majčici Rusiji, što je izuzetno delikatno. U Rusiji je na snazi Zakon o zabrani “gay propagande”, a u parlamentarnu proceduru poslan je Zakon kojim će se regulirati uvrede protiv države i narušavanja njenog ugleda na internetu.

Previous Davor Dragičević: I dalje tvrdim da su u ubistvo moga sina umiješani najviši policijski zvaničnici!
This is the most recent story.