Režimski policjac: Ne prihvatamo prijetnje sa trga


Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač održao je danas u Banjaluci vanrednu konferenciju za novinare povodom jučerašnjih događaja na Trgu Krajine, te hapšenja roditelja ubijenog Davida Dragičevića, kao i opozicionih političara.

Lukač je poručio kako nakon skoro devet mjeseci održavanja skupa “Pravda za Davida”, koji je, kako je rekao, sve vrijeme bio nelegalan i nikada nije zvanično bio prijavljen, MUP RS nije u tom periodu htio da sprečava održavanje tog skupa. Dodao je da su čak i gradske vlasti dozvolile da se to održava, sve dok je to bilo na miran i dostojanstven način.

– Međutim, svjedoci ste da se zadnjih mjeseci to pretvorilo u totalnu suprotnost, da se sa tog skupa poručuju stvari koje su u suprotnosti sa zakonom, koje imaju ne samo prekršajnu, već i krivičnu odgovornost – rekao je Lukač.

Prema njegovim riječima, u izbornoj godini mnogi političari su, za postizanje svojih ciljeva, iskoristili grupu „Pravda za Davida“ i Davora Dragičevića.

– Oni su to na jedan morbidan način upravo to i uradili, usmjeravali grupu u političkom smjeru, ali evo i nakon formiranja i Skupšine i Vlade, čujemo pozive od te grupe na izvršenje krivičnih djela i na prijetnje koje se ne mogu tolerisati jer su u suprotnosti sa zakonom, te se institucije i najviši funkcioneri prozivaju saučesnicima i ubicama, bez ijednog jedinog dokaza za takve tvrdnje. 

Pokušava se na fizički način da se izaziva, napada i pljuje po policiji, i poziva na rušenje i policije i institucija, fizički da se pokušava ulaziti u Palatu predsjednika, a to su objekti koji se posebno obezbjeđuju, što je Davor Dragičević pokušavao da radi. To su stvari koje ne mogu biti tolerisane, ne može biti niko iznad zakona u ovoj državi i svi moraju da budu i sankcionisani za svoje prekršaje i krivična djela – poručio je Lukač.

Kako je rekao, policija RS je na svaki poziv grupe “Pravda za Davida” da neko prijeti njenim članovima, odmah intervenisala, privela te ljude i sankcionisala ih u skladu sa zakonom.

Međutim, dodao je, pripadnici te grupe na čelu sa Davorom Dragičevićem “apsolutno ne razmišljaju o tome kome oni nanose štetu i na koji način to rade”.

– Dovelo se do toga da se počelo prijetiti egzekucijom i ubistvom djece i sličnim stvarima. To apsolutno ne može biti tolerisano, protivzakonito je i iz tog razloga donesena je odluka da se ne može više održavati nelegalan skup na trgu – rekao je Lukač.

Prema njegovim riječima, upravo zbog skupova podrške Davidu Dragičeviću građani Banje Luke su se žalili i “počeli da izbjegavaju da hodaju po trgu i puštaju svoju djecu, jer su izloženi određenim neprijatnostima“.

– I stotine takvih poziva smo imali od građana Banje Luke,da se trg jednostavno oslobodi i vrati svojoj namjeni – objašnjava Lukač.

Kako je rekao, jedna grupa insistira na tome da promijeni ime trga i da kažu da je trg njihov.

– Sjećate se da je na trgu trebalo da se održi jedno međunarodno dječije takmičenje, a to je fizički spriječio Davor Dragičević. I koncerti koji su u Banjoj Luci postali tradicionalni ne mogu da se održavaju na Trgu iz razloga što je taj čovjek uzeo sebi za pravo da on dijeli pravdu i govori šta može, a šta ne može u ovom gradu da se radi – rekao je Lukač.


Previous ‘Britanska Severina’ na X Factoru zasjala u kostimu našeg popularnog dizajnera
Next Davor Dragičević: I dalje tvrdim da su u ubistvo moga sina umiješani najviši policijski zvaničnici!