PRONAŠLI NEOBIČNU PTICU KOJA SKRIVA FASCINANTNU TAJNU: ‘Nikada nismo vidjeli nešto slično’


Amaterski promatrač ptica Lowell Burket otkrio je novu vrstu ptice u Pennsylvaniji, koja je hibrid ne dviju, nego triju različitih vrsta ptica jer je njegova majka hibrid dviju vrsta zviždka, a njegov otac treća, genetski potpuno različita vrsta zviždka

Neobična ptica pjevica, koja skriva nevjerojatnu genetičku tajnu, otkrivena je u Pennsylvaniji. Hibrid je ne dviju, nego triju različitih vrsta ptica. Njegova majka je hibrid dviju vrsta zviždka, a njegov otac je treća, genetski potpuno različita vrsta, piše Science Alert.

Ornitolog David Toews iz Laboratorija za ornitologiju Sveučilišta Cornell smatra kako je iznimno rijetka. “Ženka je hibrid zlatokrilog i plavokrilog zviždka, poznata i kao Brewsterov zviždak. Parila se s kestanjastostranim zviždkom te se uspješno razmnožila”, rekao je Toews.

Hibridi ptica nisu neuobičajni. Naposljetku, Brewsterov zviždak poznat je od 1874. godine, a dobro se zna da hibridizacija može dovesti do razvoja novih vrsta, ali općenito se radi o samo dvije vrste. Činjenica da je ova ptica hibrid triju različitih vrsta je fascinantna, ali također otkriva nešto zabrinjavajuće o opadajućem broju zviždka u regiji Appalachia.

Prvi put ga uočio amaterski promatrač ptica

Prvi put ga je u svibnju 2018. godine uočio promatrač ptica Lowell Burket. Nakon što je snimio video ptičice, Burket je primjetio da bojom sliči zlatokrilom (Vermivora chrysoptera) i plavokrilom zviždku (Vermivora cyanoptera), ali da njegov pjev više sliči kestenjastostranom zviždku (Setophaga pensylvanica).

Nakon što je čudnu pticu opazio nekoliko puta, Burket je izvijestio o svom otkriću web stranicu posvećenoj promatranju ptica eBird Laboratorija za ornitologiju Sveučilišta Cornell te kontaktirao znanstvenike. “Pazio sam da email bude donekle intelektualan kako ne bi mislili da sam lud,” izjavio je Burket.

Previous JUTARNJI MINUSI: Prognoza nije nimalo blaga, pogledajte gdje je jutros bilo najhladnije
Next Families lay flower, light candles at Vukovar cemetery